![](/media/lib/35/nasiona-lubinu-32f9c271bd819d9e8ac52d370815225a.jpg)
Mąka łubinowa dla zdrowszego serca
14 czerwca 2011, 08:55Zastąpienie, np. w chlebie czy makaronie, czterdziestu procent mąki razowej mąką z łubinu znacznie zmniejsza ryzyko chorób serca - twierdzi dietetyk dr Regina Belski z Victoria University, która współpracowała z kolegami z Uniwersytetu Australii Zachodniej oraz Centre for Food and Genomic Medicine w Perth.
![© Andre Karwath, Creative Commons](/media/lib/135/n-1193329538_100344-49aabf3acd5ba21a487f4e85420cf23d.jpeg)
W niektórych brazylijskich czekoladach wykryto ołów i kadm
5 września 2014, 06:45Po zbadaniu kupionych w Brazylii czekolad zespół Solange Cadore stwierdził, że występują w nich potencjalnie szkodliwe dla zdrowia ołów i kadm. Ich stężenie korelowało z zawartością kakao w produkcie.
![](/media/lib/220/n-jelita-e6e2e8d039ade30340054efe241cb115.jpg)
Czas przejścia pokarmu przez jelito kluczowy dla zdrowia
28 czerwca 2016, 10:51Czas przejścia pokarmu przez układ pokarmowy (pasażu) wpływa na ilość szkodliwych metabolitów bakteryjnych. Tym samym stanowi czynnik kluczowy dla zdrowia jelit.
![](/media/lib/337/n-centrumhandlowe-8dba467d9f14b1a41c46e080d83b9845.jpg)
Niezdrowe centra handlowe podnoszą ciśnienie klientom?
23 stycznia 2019, 12:29Uczeni z University of London przeprowadzili interesujący eksperyment, który wskazał na istnienie możliwego związku pomiędzy podwyższonym ciśnieniem krwi, a robieniem zakupów w „niezdrowym” centrum handlowym.
![](/media/lib/480/n-dietaw-b3fe8c53d9a3d696654c53989c1876a2.jpg)
Plany odbudowy po pandemii to okazja do zmiany diety, obniżenia cen i ocalenia milionów ludzi
8 lipca 2022, 09:24Kraje, wdrażające plany wychodzenia z kryzysu spowodowanego pandemią COVID-19, powinny uwzględnić w nich też dietę swoich obywateli i zachęcać ich do zmniejszenia spożycia mięsa, na rzecz większej konsumpcji warzyw i owoców, uważają naukowcy z University of Edinburgh
Nasercowy rokitnik
23 października 2006, 08:23Naukowcy indyjscy opracowali metodę otrzymywania pełnowartościowego soku z rokitnika, korzystnie wpływającego na serce.
![© Scott Bauer United States Department of Agriculture](/media/lib/2/1172170509_602109-d06464f5f607d9a354c4df5b958b2a29.jpeg)
Miód spadziowy to więcej przeciwutleniaczy
22 lutego 2007, 18:46Studium 53 hiszpańskich miodów wykazało, że miód spadziowy (czyli wytworzony ze spadzi zebranej z pędów roślin) zawiera więcej przeciwutleniaczy niż miód nektarowy (produkowany z nektaru).
![](/media/lib/27/1210869548_168546-cf70abbfceb25a2fe5ed5a2a63fef1e9.jpeg)
Fast food niszczy kubki smakowe?
15 maja 2008, 16:38Troje na czworo dzieci w wieku 10-13 lat nie jest w stanie odróżnić od siebie podstawowych smaków, czyli słonego, słodkiego, gorzkiego i kwaśnego – odkryli naukowcy z Uniwersytetu Zasobów Naturalnych i Nauk Stosowanych o Życiu w Wiedniu (Universität für Bodenkultur Wien).
![](/media/lib/59/danie-z-weza-74b06dfed4a855a54e88345207868ea8.jpg)
Ryzykowny delikates
10 lutego 2010, 13:03Gady są rozmnażane w niewoli głównie dla skór, ale niektórym restauratorom i grupom etnicznym zależy również na ich mięsie. Po przeprowadzeniu odpowiednich analiz badacze wskazują jednak na liczne zagrożenia zdrowotne: infekcje wirusowe i bakteryjne, parazytozy oraz skażenie metalami ciężkimi oraz resztkami leków weterynaryjnych. Przed zjedzeniem potrawy z krokodyla, żółwia, jaszczurki czy węża warto się więc dobrze zastanowić (International Journal of Food Microbiology).
![](/media/lib/110/n-propolis-15ff297cdcc3937b20bf657b474c9ca0.jpg)
Wyznaczono optymalne stężenie propolisu w roli radioprotektora
9 lipca 2012, 11:59Hiszpańscy naukowcy badali cytotoksyczność propolisu. Chcieli w ten sposób określić optymalne stężenie produktu pszczelego, które zapewniałoby ochronę przed promieniowaniem jonizującym, nie szkodząc jednocześnie komórkom krwi.